KOMPJUTERAT DHE GJENERATAT E TYRE

KOMPJUTERAT DHE GJENERATAT E TYRE

Zhvillimi I kompjutarva ndahet ne 5 gjenerata,keto gjenerata jane zhvilluar ne kohe te ndryshme dhe jane pasuar njera pas tjetres .

Qe nga vitet 40 te shekullit te kaluar e dei ne ditet e sotme industria e kompjuterave ka pesuar ndyshime radikale dhe te pa imagjinuashe edhe nga optimisti me I madh I asaj kohe.Kompjuterat jane bere sot nje mjet mjaft I rendesishen ne te gjitha fushat e jetes,si ne biznese ne kompani te ndyshme ne telekomunikim si dhe per perdorim vetiak,me ane te internetit sot shume njerez ne bote komunikojne ndermjet tyre.por le te kthehemi tek gjeneratat e kompjuterit,si u zhvillua kompjuteri nga fillimet e tij e deri ne ditet e sotme .Sic thame me siper kemi 5 gjenerata:

GJENERATA E PARE  ndodhi ne vitet 1947 deri rreth vitit 1959,ne kete gjenerate u perdoren llampat elektronike ne kompjutera,programimi I kompjuterave behej me gjuhe makine (gjuha e makines eshte nje gjuhe shume e veshtire per tu kuptuar dhe per tu shhkruar pasi eshte me numra binar).Gjithashtu ne kete gjenerate per ruajtjen e informacionit u perdoren shiritat magnetike.Kompjuterat ishin shhume te medhej dhe te ngadalshem.

GJENERATA E DYTE filloi ne fillim te viteve 1960 dhe zgjati deri ne vitin  1965.Per nga kohezgjatja kjo eshte gjenerata me e shkrurter.Ne kete gjenerate filloi perdorimi I tranzistori,si dhe perdorimi I unazave te ferritit per memeorie.Te dhenat nga kjo memeorie qarkullonin shume shpejt,ketu filluan te dalin memoriet e ndyshme si ajo qendrore,ndihmese etj.Ne kete gjenerate filloi perdorimi I gjuheve te programimit te nivelit te larte(gjuhe e nivelit te larte quhen gjuhet qe shkruhen me ane te fjaleve).

GJENERATA E TRETE  ishte nga viti 1965 deri ne vitin 1971.Ne kete gjenerate u ndertuan kompjuterat e pare te vegjel ose sic quhen minikompjuterat,si dhe u ndertuan kompjuterat qe komunikonin ne distance.Ne vend te memeorive prej ferriti I futen qarqet e integruaura.U ndertuan sistemet e shfrytezimit me multiprogramim(time-sharing).

GJENERATA E KATERT ishte ne vitet 70 ne kete gjenerate e u e mundur prodhimi per here te pare te mikroprocesoreve CPU,dhe filloi perdorimi I qarqeve me shkalle te larte.Ne kete gjenerate filluan gjuhet e par ate programimit.

GJENERATA E PESTE filloi rreth viteve  85 dhe ne vazhdim.Ne kete gjenerate zhvillimi I kompjuterave pati ne hov shume te madh pasi u be e mundur rritja e shpejtesise se punes me qindra here,u krijuan kompjuteat me permasa shume me te vogla se te meparshmit.

 

 

 

 

 

 

About these ads
By tushial

One comment on “KOMPJUTERAT DHE GJENERATAT E TYRE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s